Uitvaartverzekering op latere leeftijd: kan dat?

Is het nog zinvol om na uw 55ste of 65ste een uitvaartverzekering af te sluiten? Enerzijds wilt u graag dat financieel alles goed geregeld is voor de crematie of begrafenis, maar anderzijds kijkt u een beetje op tegen de hoge premie die aan een uitvaartpolis voor senioren verbonden is. Het is in ieder geval goed mogelijk om u ook op latere leeftijd te verzekeren voor een uitvaart. Bij leidende uitvaartverzekeraars in Nederland kan dit meestal tot het 74e levensjaar.

Zinvol?

De meeste 50-plussers zijn van mening dat een uitvaartverzekering op latere leeftijd niet meer zinvol is. Dat bleek onlangs uit een onderzoek van UitvaarNet.nl. Deze groep spaart liever in plaats van dat ze premie moeten afdragen voor een dure polis.

De vraag of een uitvaartverzekering op latere leeftijd ook echt zinvol voor u is, kunt u eigenlijk alleen voor uzelf beantwoorden. Ik kan u wel de tip meegeven om na te gaan of er saldo of een nalatenschap aanwezig is om de kosten van uw uitvaart te dekken. Als er geen financiële draagkracht is, kan een verzekering de nodige kopzorgen uit handen nemen.

Kapitaalverzekering

Als u inderdaad besluit te kiezen voor een uitvaartverzekering kan ik u sterk aanraden om te kiezen voor een kapitaalverzekering. Bij een dergelijke verzekering krijgen uw nabestaanden na het overlijden een bedrag uitgekeerd waarmee zij zelf de uitvaart kunnen bekostigen. De nabestaanden kunnen dan volledig naar eigen wens een uitvaartonderneming inschakelen en de uitvaart bespreken.

Maak geen haast bij de keuze van een uitvaartonderneming en ga niet blind af op het tarief. Persoonlijke aandacht, betrokkenheid en het gevoel dat u heeft bij een uitvaartbegeleider zijn veel belangrijkere aspecten.

Belangrijk: u heeft altijd vrije keuze bij het kiezen van een uitvaartverzorger, ongeacht waar en hoe u verzekerd bent.

Houdt er wel rekening mee dat bij een aanvraag van een verzekering de medische doorlichting voor ouderen meestal wat intensiever en doortastender is. Aan de hand van uw gezondheidstoestand zullen verzekeraars bepalen of ze u wel of niet als verzekerde accepteren.

Uitvaartdeposito

Als alternatief op een kapitaal uitvaartverzekering kunt u ook kiezen voor een uitvaartdeposito of uitvaartfonds waarmee u eenvoudig een bedrag kunt opbouwen om uw uitvaart te bekostigen.

U kunt eenmalig of vaker een bedrag storten waarover u rente ontvangt. Deze rente ligt doorgaans hoger dan bij een spaarrekening.

Bij overlijden komt er een (opgebouwd) bedrag vrij dat kan worden gebruikt om de uitvaart te bekostigen. Er wordt geen geldsom uitgekeerd. De nabestaanden kunnen het opgebouwde bedrag alleen gebruiken om de uitvaart te financieren. Uiteraard mogen ze zelf een uitvaartonderneming inschakelen. Als er een restant geldbedrag overblijft, zal dit wel worden uitgekeerd (vaak zijn hier voorwaarden aan verbonden).

Bron: UitvaartNet.nl